Karin Johansson, statssekreterare på Socialdepartementet, var dragplåstret på seminariet ”Hur skapar vi mer jämlik hälsa och vård”. Och rummet på Strand Hotell var fullt till bristningsgränsen, kanske för att ämnet är extra aktuellt med tanke på att Johan Assarssons patientmaktsutredning överlämnades i förra veckan.
Seminariet inleddes med en presentation av skillnader i sjuklighet mellan olika socioekonomiska grupper i samhället. Diskussionen kom sedan att handla mer om regionala skillnader och om hur patienter ska kunna utnyttja öppna jämförelser mellan olika sjukhus och landsting och välja vård utefter det.
Vi lyckades få en kort pratstund med Karin Johansson efter seminariet och hon tror att Patientmaktsutredningen är ett viktigt steg på vägen mot mer jämlik vård.
- Det finns många aspekter på hur vi kan få mer jämlik vård. Det handlar dels om kunskapen som öppna jämförelser ger, och när vi väl har data på plats måste vi analysera dem och möta patienterna som individer, sade Karin Johansson.
Men är det säkert att ojämlikheten minskar bara genom att patienterna får välja sjukvård?
- Nej, informationen i öppna jämförelser är ju inte främst grund för patienterna att välja, åtminstone inte idag. De är ju till för att ge kunskap till dem som är ansvariga för verksamheten, så att de kan förbättra sig.
En del har kritiserat Patientmaktsutredningen för att det inte finns några sanktioner för de landsting eller kliniker som inte ger tillräckligt bra och jämlik vård. Hur ser du på det?
- Vi har inte haft en tradition av sanktioner, men utredaren lyfter ju faktiskt fram att inspektionen kan dra in tillståndet att bedriva vård för dem som missköter sig. Tidigare har det inte funnits någon tillsyn över skillnader i vården, sade Karin Johansson och hastade iväg till nästa seminarium.
En som inte var helt nöjd med svaren som gavs på seminariet var Gunilla Gunnarsson, samordnare för den nationella cancerstrategin på Sveriges Kommuner och Landsting. Hör henne här: