Socialstyrelsen rekommenderar en ny screeningmetod för att upptäcka fler fall av livmoderhalscancer i ett tidigare skede. Rekommendationen innebär att alla kvinnor mellan 30 och 64 år ska erbjudas HPV-test.

Illustration: Roland Klang
I dag erbjuds alla kvinnor mellan 23 och 60 år regelbundna undersökningar för att upptäcka cellförändringar i livmoderhalsen. Provtagningen sker i form av cellprov som analyseras med cytologisk analys. Förslaget från Socialstyrelsen innebär att alla kvinnor mellan 30 och 64 år i stället bör erbjudas cellprov med analys för humant papillomvirus (HPV). HPV är sexuellt överförbart och den främsta orsaken till livmoderhalscancer. De prov som är positiva för HPV följs sedan upp med analys för cellförändringar, enligt förslaget. Kvinnor mellan 23 och 29 år kommer även fortsättningsvis att erbjudas cellprov med cytologisk analys. HPV-virus självläker ofta hos kvinnor i denna åldersgrupp.
Socialstyrelsens förslag innebär att kvinnor under 50 år även fortsättningsvis ska kallas till undersökning vart tredje år, men att det därefter räcker med vart sjunde år. Det föreslås även en höjning av den övre åldersgränsen från 60 till 64 år.
Bakgrunden till förslaget är, enligt Socialstyrelsen, att fler fall av livmoderhalscancer kan upptäckas i ett tidigare skede. Varje år får cirka 450 kvinnor i Sverige livmoderhalscancer. Socialstyrelsen beräknar att den nya screeningmetoden skulle leda till 60 färre cancerdiagnoser per år och att 30 liv årligen kan räddas.

Barbro Sjölander, ordförande i Nätverket mot gynekologisk cancer.
Frågan har drivits av flera under många år. Barbro Sjölander, ordförande i Nätverket mot gynekologisk cancer, välkomnar det nya förslaget:
– Efter övertygande bevisning i tidningen Lancet att denna metod räddar liv skrev vi, tillsammans med professor Matts Olovsson, till Socialstyrelsen och begärde en HPV-baserad screening. Vi är så glada att vi med denna nya metod kan rädda 30 kvinnoliv per år i Sverige. Nu hoppas vi på att implementeringen går snabbt.
Förändringen innebär en relativt låg kostnad, då det inte behövs någon omorganisation av dagens system, utan endast kräver utbildning av vårdpersonal.
Förslaget från Socialstyrelsen går nu ut på remiss till den 27 februari innan myndigheten återkommer med en slutlig rekommendation.
