Image may be NSFW.
Clik here to view.
I dag kan cancer i bukspottkörteln endast botas med kirurgi. Tyvärr är symtomen ofta otydliga och cancern upptäcks därför i de flesta fall så sent att det inte går att operera. Att utveckla nya metoder för att hitta bukspottkörtelcancer i ett tidigare skede är därför livsviktigt.
Nu försöker svenska forskare utveckla ett blodprov för att hitta och behandla patienterna mycket tidigare.
I en intervju med Sveriges Radio P1 presenterar kirurgen och forskaren Daniel Ansari vid Lunds universitet en tidig diagnosmetod. Han tar en droppe blod från patienten.
– Målet är att med en enkel droppe blod kunna se om en patient har cancer eller inte. Nyckeln är att hitta patienterna tidigare. Patienter, som har en tumör som är mindre än en centimeter, blir i princip botade, säger han.
Daniel Ansari och hans medarbetare presenterar ett antal proteiner som identifierats med hjälp av masspektrometri vilket är en analysmetod där atomer eller molekyler separeras efter sin vikt. Blod från nio sjuka personer har analyserats.
Nu går de vidare med att studera de utvalda proteinerna på fler patienter. Målet är att lägga grunden för ett diagnostiskt blodprov.
Forskargruppen i Lund är inte den enda som söker efter markörer för tidig upptäckt av bukspottkörtelcancer, en tumörform som årligen drabbar nästan 1 500 patienter.
Professor Malin Sund vid Umeå universitet försöker också hitta ämnen i blodet som markerar tidig bukspottkörtelcancer, långt innan den kan hittas med andra metoder. Hennes forskning har presenterats i Rädda Livet nr 2 2012.
– Till vår hjälp har vi i Västerbotten en bank med drygt 200 000 blodprover som samlats i befolkningen i samband med hälsokontroller av personer från 40 års ålder och uppåt. Vissa av dessa individer drabbas senare av bukspottkörtelcancer och därmed kan proverna användas för att hitta nya markörer för sjukdomen, säger Malin Sund.
Professor Gunnar C Hansson och hans medarbetare vid Göteborgs universitet har nyligen visat att det går att hitta markörer för bukspottkörtelcancer, muciner, i cystvätska. För detta arbete erhåller han ett forskningsanslag på 1 miljon kronor per år i tre år från Cancerfonden.
Image may be NSFW.Clik here to view.
