Tänk dig att ha en resehandbok för den tuffaste resan av alla – cancerresan. Det är just vad psykologen Patrik Göransson, Hanna Wekell och Åsa Jonsson arbetar med att ta fram. Boken, som heter ”Den ofrivillige resenären”, är tänkt att kunna delas ut till patienter och närstående i cancervården.
Projektledaren Patrik Göransson vill gärna ha din åsikt om innehållet inför slutredigeringen. Du hittar utkastet av boken här.
I den här enkäten kan du ge dina synpunkter.
– Det vi strävar efter är att ta fram ett verktyg som kan stötta dig som cancerberörd under din cancerresa. När vi säger stötta så menar vi att hjälpa dig och vården att uppmärksamma de frågor och behov som är viktiga för dig som individ. Inte det som vi inom vården tror oss veta är viktigast för dig, säger Patrik Göransson.
Som förlaga och inspirationskälla har man använt den australiska broschyren ”Cancer – how are you travelling”. Ett antal personer fick sedan komma med förslag på hur en svensk version skulle kunna se ut. Patrik Göransson fick in ett nittiotal enkäter med synpunkter.
Alla citat i boken är hämtade från enkätundersökningen.
– Det de cancerberörda önskade sig av en svensk version blev i mångt och mycket en helt annan bok. Den skulle inte vara lika käck, utan gå rakt på och även ta upp det tunga. Dessutom kändes det som ett måste att tala både till patient och närstående samtidigt. Detta kan hjälpa oss att förstå varandra och stimulera empati. Som närstående glöms du ofta bort men denna resguide är lika mycket till för dig.
Ett viktigt tillägg i den svenska versionen är den individuella cancerrehabiliteringsplanen, där cancerpatientens rehabiliteringsbehov bedöms och följs upp.
I Region Hallands blogg berättar Patrik Göransson mer om arbetet med boken. Där hittar du också skriften ”10 röster om cancerrehabilitering”, en reportageserie om integrerad cancerrehabilitering.